Bal besin değeri yüksek, zengin besinlerimizden. Çoğu kahvaltımızın vazgeçilmezi durumunda. Ama bu balların kaçı organik yollarla üretilmiş sağlık endeksi yüksek ballardan? Tüketicilerimiz artık bilinçleniyor çünkü. Doğal olmayan ürünler günden güne değerini yitirmeye başladı bu yüzden. Bu da organik bal üretimini, son derece cazip kılmakta.
Ülkemizde, Toroslar ve Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde güzel bal üretimleri oluyor. Doğu Karadeniz de ise tıbbi bal etiketiyle üretim ön planda. Diğer bölgelerde pek fazla güzel bal üretimi yapılamamakta. Bizim amacımızda diğer kırsal bölge olarak bilinen, bal üretim kalitesi düşük olan bölgelerde bal üretmeyi sağlamak. Nasıl mı? Avustralya’da örneği olan bir uygulamayla. Arıların organik bal üretimi için ihtiyacı olan özel bitkileri, bu tür kırsal bölgelerde yetiştireceğiz. Böylece arıların ihtiyacı olanları onlara sunacağız, onlar da bize kaliteli, organik bal sunacak.
Sertifikalı Yetiştirme Alanları Oluşturmak
Türkiye’de ortalama 80 bin ton bal üretilmekte. Dünya bal üretiminin %8 gibi bir oranını Türkiye üretiyor. Bu oranla dünyada 5.sırada yer almakta. Genellikle, çiçek ve çam balları üretiliyor. Kaliteli ballar için ihraç sıkıntısı yok. Ama talep günden güne artmakta. Organik bala talep, dünya üzerinde 4 kat artmış durumda.Aile işletmeciliği olarak yapılan bal üretiminin artması için daha büyük alanlara yayılması şart gözüküyor. Özel bitkilerle, sertifikalı üretim alanları oluşturmak üretimi arttırmanın yanında, bu işi aile işletmeciliğinden çok daha yükseğe taşıyacağı kesin.
0 yorum:
Yorum Gönder