22 Ağustos 2015 Cumartesi


Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

   Kuşkonmaz, insanlar tarafından aranan ve sevilerek yenilen, uzun ömürlü bir sebzedir. Merkezimizde 10 yıldır, kendi gereksinimlerimiz için yetiştirilmektedir. Ülkemizde tohum ve pençesinin ticari olarak bulunması zordur. Kuşkonmaz tohumdan yetiştirildiği takdirde 3 yılda mahsul vermektedir. Birinci yıl saksı veya tavalarda çimlendirilen tohumlar, sonbaharda yapraklarını kaybederler, bu arada rizom kökleri gelişmiş olur. Baharda topraktan çıkarılan pençeler (rizom), özel hazırlanmış dikim yerlerine nakledilirler. Kuşkonmazın başlıca gereksinimi su geçirgenliği iyi olan bir ortamdır. Bunun için kumlu, organik maddeden zengin bir toprak idealdir. Drenajı sağlanmış dikim yerine nakledilen pençeler, sıra halinde 50cm genişliğinde tümsekler üzerine 20-30cm ara ile dikilirler.

   Kalıcı yerine dikilen kuşkonmazların, 1. yıl sürgünleri kesilmez. Bitki mahsul alınmadan, yeni yerinde bir yıl gübrelemesi yapılıp, suyu verilerek bakılır. Ertesi yıl, üç yaşına basan bitkilerin hasadına başlanır. Hasad bitkinin ilkbahar sürgünlerinin, çıktığı kumlu toprağın altından kesilmesi ile yapılır. Kesilerek hazırlanan kuşkonmazlar, tercihen aynı gün tüketilmeli veya taze iken derin dondurucuya konulmalıdır. Kral sofralarının vazgeçilmez öğelerinden olan kuşkonmaz, haşlanarak zeytinyağı ve limonla yenilebildiği gibi, çorbası ve çok çeşitli yemekleri yapılan bir sebzedir.

  Kuşkonmaz bütün sebzeler arasında en fazla folik asit içerendir. Yağ, kolesterol ve sodyum oranı düşük, lif, potasyum, thiamine, A, C, B6 ve glutathione’ dan zengin, kuvvetli bir antioksidandır.

   Kuşkonmaz yiyenlerin %60 ında idrarda keskin kötü bir koku duyulur. Araştırmalar bu kokunun kuşkonmaz yenmesinden sonra vücutta oluşan ve idrara geçen metil merkaptan ve bazı metabolitlere bağlı olduğunu göstermiştir. Kalıtımsal olarak %40 populasyonda bu işlem oluşmamakta ve idrar kokusuz çıkmaktadır. Bununla birlikte, idrardaki kokunun hiçbir zararı yoktur ve kuşkonmaz yenilmesinden vazgeçilmesi önerilmez.    
   Kuşkonmaz sebzesi son yıllarda popülerliğini arttırmış durumda. Özellikle otellerin ve restoranların olmazsa olmazları arasına hızlı bir giriş yaptı. Kilosu ortalama 25-30 TL olan sebzenin tüketiminin günden güne artması girişimcilere üretim fırsatları oluşturmakta. Dünya’da en çok üretim Avrupa’da gerçekleşmekte. Türkiye’de ise Akdeniz, Ege ve Marmara üretimde başı çekiyor. Ama bu üretim miktarları çok sınırlı. Türkiye’nin bu ürün için ihracatçı konuma gelmesi işten bile değil.

Nasıl Tüketilir, Faydaları Nelerdir?

  Kuşkonmaz, taze ve konservesi yapılarak tüketilebiliyor. Her türlü yemekte,salatada kullanılan kuşkonmaz sebzesi oldukça sağlıklı bir sebze. Faydaları ise şöyle
  • İdrar yollarını temizler.
  • Hazmı büyük ölçüde kolaylaştırır.
  • Sinirleri gevşetip,zihinsel rahatlık sağlar.
  • Diş ağrısına hafifletme etkisi vardır.
  • Kalbe ve gözlere kuvvet verir.
  • Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler.
  • Kanı temizler ve kandaki şeker oranını azaltır.
  • Egzama ile sivilcelere iyi gelir.Cildi canlandırır.
Sizin için daha değişik iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz. Mutluluk ve para ile kalınız. 

1 yorum:

  1. Plastik kuşkonmaz dikeni , kuş kovucu ilaç ve kuş kovucu tel olarakta bilinmektedir. Toptan ve parakende olarak satışa sunulan kuşkonmaz ürünleri web sitemiz üzerinden alabilirsiniz. Siparişleriniz aynı gün kargolanır. Kuş kovucu ürünlerimiz sabit 10 TL fiyat ile hizmetinize sunulmaktadır. Kuşkonmaz dikeni kullanarak sizlerde kuşlardan ve getirdiği sağlık problemlerinden uzak bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Expel kuşkonmaz bariyer ile kuşlara zarar vermeden karga, güvercin ve martı gibi büyük kuşlardan plastik kuşkonmaz ile kurtulun

    YanıtlaSil

sayyac

Bizi Takip Edin

Sayfalar

Popüler Yayınlar

Yayınlar

Powered by İşsiz Fikirler. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Moderatörler

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *