İnsanlar yemeden ve içmeden duramaz yani kısacası gıda insanlar için önemli bir gereksinimdir. Biz de burdan yola çıkarak güzel bir ürün keşfettik. Avrupa ve Amerika da ünlü olan bu gıdanın özelliklerinden ve pazar payından kısaca bahsettim. Ülkemizin genç girişimcilere ihtiyacı var. Umarım bir fikir sahibi olmanızı sağlarız.
Sandviç ve kanepelerin vazgeçilmezleri arasına giren kalamata zeytini, son zamanlarda oldukça revaçta. Özellikle ABD’de oldukça moda olan kalamata zeytini, Avrupa’da da çok tüketiliyor. Türkiye’de iri olması nedeniyle ‘eşek zeytini’ adı verilen bu tür, normal zeytinin iki katı büyüklüğünde. Ödemiş, Tire ve Akhisar yörelerinde yetişen bu zeytin, adı Yunanistan’ın Kalamata yöresinden geliyor. Bu zeytin sirkeyle terbiye ediliyor ve mayalanıyor.
Tadı ise turşuya benziyor. Bu zeytinin aynı zamanda iyi bir hiraç ürünü olduğunu söyleyen Hisar Zeytincilik Gıda Mühendisi Kemal Cengiz, “Özellikle ABD, Türkiye’den her yıl 5 bin ton kalamata zeytini ihracatı yapıyor. Ancak üretim hala yetersiz” diyor. Bu zeytinin yetiştiriciliğinin yanı sıra değişik ambalajlarda pazarlamasının da yapılabileceğini kaydeden Cengiz, yaklaşık 700 bin TL’lik yatırımla, 200 adet zeytin tankı alınabileceğini ve zeytin kilogramının 2,5 liradan satılabileceğini ifade ediyor.
kalamata zeytini, Zeytin üretimi, kalamata, Zeytin
0 yorum:
Yorum Gönder