Hep içinizdeki yazarı dışa vurmayı düşündünüz ancak hiç fırsatınız olmadı mı? İşte size fırsat. Kendi e-kitabınızı yazarak kolaylıkla internetten satışını yapabilirsiniz. Böylece severek yapacağınız bir ek iş sahibi olabilirsiniz. Üstelik ne tür bir e-kitap yazdığınızın bir önemi yok. Satılacağına inandığınız bir kitap olsun yeter. Bir yemek kitabından dahi hatırı sayılar paralar kazanabilirsiniz.
Tabletlerin, akıllı telefonların hayatımızda diş fırçası kadar gerekli olmaya başlaması, e-kitap pazarına büyük ivme kazandırmıştır. Bundan 10 yıl öncesindeki e-kitap pazarını bugünkü haliyle karşılaştırdığımızda bunu net olarak görmekteyiz. Bu gelişmeler e-kitap yazarak para kazanmayı daha da cazip kılmaktadır. İşte sizlere bu ek iş imkanı hakkında detaylı bilgiler:
E-kitap yazarak nasıl para kazanılır?
1 – Muhteşem bir kitap yazın. Bu sizin en önemli önceliğiniz. Aynı zamanda yapılması en zor olan şey
Problem şu ki yazarların çoğu kitaplarının iyi olduğuna inanır. En kötü durumlarda bile bütün yabancıların karalamalarımızı seveceğini ve para ödeyeceğini düşünürüz.
Size tavsiyemiz yazar gruplarına katılmanız ve geri bildirim almanızdır. Övgü için değil eleştiri almak için çaba gösterin. Övgü şeker gibidir, hepimiz övgülerden hoşlanırız ancak bu bizim için iyi değildir. Yazdığınız metnin kurşun geçirmez olmasını istiyorsanız yanlışın nerede olduğunu bulmanız gerekir ve bunu yapabilmek içinde başkalarına ihtiyacınız olacaktır.
Size tavsiyemiz freelance bir editöre para ödemeyin. Bu işi yapmayı öğrenin. Gerçekten bir editöre, tavsiyelere, referanslara ihtiyacınızın olduğunu düşünüyorsanız ne için ödeme yaptığınızdan emin olun.
2 – Kitabınızı doğru fiyatlandırın. E-kitaplar türüne bağlı olarak 10 TL – 90 TL arasında ücretlendirilmektedir.
E-kitabınız kısa olsa bile yeteri kadar iyi olduğundan emin olun. Bazı kısa hikayeler romanlardan bile iyi olabilir.
3 – E-kitabınızı doğru formatlayın. HTML ve MS Word programlarını iyi biliyorsanız bunu kendi kendinize yapabilirsiniz. Ancak ne yaptığını bilen ve bu programları iyi kullanan birinden yardım almanız daha profesyonel sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Kötü düzenlenmiş bir e-kitap kötü eleştirilere neden olur ve nihayetinde SATILMAZ.
4 – İnsanlar kitap kapaklarını eleştirirler. Kitap kapağınızın profesyonel olduğundan emin olun.
5 – İyi bir ürün açıklaması yazın. Açıklamanız aşağıdakileri kapsamalıdır:
- Tür
- Kelime sayısı
- Yazar biyografisi
- Görüşler
6 – Kitabınızı satacağınız platformu seçin. E-kitabınızı xticaret.com sitesine üye olarak satışını yapabilirsiniz. Üyelik için başlangıçta sadece 20 Tl ücret istenmektedir. Üye olduktan sonra belli bir komisyon ile kitabınızı satışa çıkarabilirsiniz.
Ya da kitabınızın türüne göre internet sitelerine reklam verebilirsiniz. Örneğin “101 salata tarifi” adlı bir yemek kitabı yazdınız ve 10 TL’den satmayı düşünüyorsunuz. E- kitabınızın reklamını yemek tarifleri sitelerine verebilir, 20 adet satış için 50 TL komisyon ödeyebilirsiniz. Bu sayede 20 satıştan 150 TL kazanç elde etmiş olursunuz. Anlaşma sağladığınız internet sitesi sayısı arttıkça kazancınız da artacaktır.
Ayrıca ingilizce bir e-kitap yazmayı düşünürseniz http://dtp.amazon.com adresinden Kindle’a direk yükleyebilirsiniz. iPad, Sony, Kobo (Borders) ve Barnes & Noble için www.smashwords.com adresini kullanabilirsiniz. Unutmayın Kindle ve Smashwords farklı formatlarda kitaplar satar.
7 – E-kitabınızın reklamını yapın. Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yer alın ve bir internet siteniz olsun. Blog ve bülteninizde olabilir.
E-kitabınızın reklamını yapmanın diğer yolları:
- Arka bölümlere diğer yazarların pasajlarını koyun ve aynısını siz de onlardan isteyin.
- Çeşitli e-kitap gruplarını online olarak araştırın.
- E-posta imzanıza e-kitabınızın linkini koyun.
- Blog yorumlarına ve forumlara katılarak online görünürlük oluşturun.
Soru: Bir temsilciye ihtiyacım var mı?
Cevap: Kendi e-kitabınızı yayınlamak için bir temsilciye ihtiyacınız yok. Ancak size tavsiyemiz bir temsilciniz olsun.
Soru: Kitaplarımı kendim yayınlayacaksam neden temsilcim olsun?
Cevap: Eskiden temsilci olmadan yayın sözleşmesi yapamazdınız ve yayın sözleşmesi olmadan bir temsilciniz de olmazdı. Ancak kişisel yayıncılık yükselmeye başladığından beri durum farklılaştı. Hiçbir temsilci kişisel olarak yayınlanmış bir e-kitabı bir daha bu şekilde yayınlanmayacağı sürece temsil etmez.
Baskı yayıncıları e-haklar talep ediyor ve bu biraz kuşkulu bir durum. Bu hiçbir temsilcinin onlara satış için bütün haklarınızı vermediğiniz sürece sizi temsil etmekle ilgilenmeyeceği anlamına geliyor. Tonlarca e-kitap satıyorsanız bir temsilcinin e-kitabınızı temsil etmesini isteyebilirsiniz ancak e-kitaplarınızın satışını durdurmanız da gerekebilir.
Soru: E-kitaplar satmayı bırakıp basılı kitapları mı denemeliyim?
Cevap: Hadi iki tarafında avantaj ve dezavantajlarına bakalım
Geleneksel yayıncılığın avantajları
- Geniş dağıtım ve daha fazla ifşa
- Avans alma
- Kurgu, düzenleme ve kapak tasarımı
- Pazarlama gücü
Geleneksel yayıncılığın dezavantajları
- Kitabın yayınlanması uzun sürer
- E-kitaplara göre daha masraflıdır
- Kapak ve başlıkta değişiklik yapma gücüne sahiptirler
- Senede iki kere telif ücreti ödenir
- Kitabınızla ilgili kararların çoğuna katılamazsınız
- Değişiklik yapmak zordur
- Telif oranları düşüktür
- Basmak oldukça zordur
Kişisel yayıncılığın avantajları
- Ayda bir ödeme alırsınız
- Fiyatı ve kapağı kontrol edebilirsiniz
- Tanıtım neredeyse anlıktır
- Değişiklik yapmak kolaydır
- Bütün kararlar size aittir
- Telif oranları iyidir
- Kişisel yayıncılığı herkes yapabilir
Kişisel yayıncılığın dezavantajları
- Profesyonel redaksiyon, düzenleme veya kapak tasarımı yoktur
- Satışlar daha düşüktür
- E-kitaplar kitap pazarının %10’unu oluşturur
- Kötü basılı kitapların potansiyeli bile daha iyidir.
Soru: Kimler e-kitap satmalıdır?
Cevap: Basılı eski kitaplarınız varsa bunları e-kitap olarak satabilirsiniz. Ayrıca daha önce hiçbir kitap tecrübeniz olmasa dahi e-kitap yazarak satabilirsiniz. Örneğin yemekleriniz çevrenizdekiler tarafında övgü alıyor ve iyi bir aşcı olduğunuza inanıyorsanız yemek tariflerinizi e-kitaba dönüştürerek satış yapmanız mümkün. Örnekler çoğaltılabilirs
Soru: Sadece tanınmış yazarların e-kitapları mı başarılı olur?
Cevap: Hayır. Bu işi iyi yapan bir sürü yeni yazar vardır.
Soru: Herkes kişisel yayıncılık yaparsa okuyucular iyi kitapları nasıl bulacak?
Cevap: Basılı milyonlarca kitap vardır ve okuyucular isterlerse aradıklarını bulabilirler. Bu kitaplara birkaç milyon kitap daha eklenmesi bir şeyi değiştirmez. İyi ve kötüyü birbirinden ayırmanın yolları vardır ve öznel lezzet her zaman büyük rol oynar.
Soru: Kişisel yayıncılıktan sayesinde yaşamımı idame ettirebilir miyim?
Cevap: Geleneksel yayıncılıktan ciddi paralar kazanan çok insan yoktur. Çoğunun düzenli işi vardır. Başlangıçta bunu bir ek iş olarak düşünmelisiniz.
Kimileri de kişisel yayıncılıktan iyi kazanır. Ancak eminiz ki birçoğu da kazanamaz. Öyle yada böyle bu durumu etkileyen birçok faktör vardır.
Naçizane şunu belirtmek isteriz ki iyi bir malzemeyi tutarlı şekilde kullanan kararlı bir yazar ortalama olarak geleneksel yayıncılığa göre daha iyi kazanır.
E-kitap satarak ne kadar para kazanırım?
Kazanç için kesin rakamlar vermek umut tacirliğinden öteye gitmez. Ancak çevremizden örnekler vermek gerekirse, bu işi yapanlar aylık 300 – 2000 TL arasında değişen rakamlarda kazanç elde edenler mevcuttur.
Ek iş yaparak para kazanmak isteyenler için en güzel ek iş fırsatlarını ve ek gelir imkanlarını araştırmaya devam edeceğiz.
0 yorum:
Yorum Gönder