12 Ağustos 2015 Çarşamba



Sokakta satış yapmak isteyenler için midye satışı güzel ve kazançlı bir seçenek olabilir. Özellikle midye yemeden duramayan insanları düşünürsek pek de haksız sayılmayız.
Sokakta midye standı açmadan önce midyelerinizi hazırlamalı, standınızı düzenlemeli ve sokakta gıda satışı yapmak için gerekli ruhsat ve izinleri almalısınız. İlgili resmi kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri almazsanız ciddi para cezaları ödemek zorunda kalırsınız. En kötüsü resmi kurumlar standınızı ve malzemelerinizi alır ve yatırımınızı kaybedersiniz.

Sokakta midye satışı nasıl yapılır?

1 – Standınızı düzenleyin. Midyelerinizi küçük, orta ve büyük olmak üzere dizebilirsiniz. Oturmak veya dinlenmek için bir alana ihtiyacınız olabilir. Bunlara ek olarak  her müşterinize peçete servis etmeniz gerekecektir.
2 – Yanınızda peçete, limon ve 1 adet çöp torbası bulundurun.
3 – Midyeleri nasıl hazırlayacağınız ve taze tutacağınızla ilgili bilgi edinin.
4 – Yer seçin. Park veya yürüyüş alanlarının yanında yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yerler seçmeniz size avantaj sağlayacaktır.

Midye dolma nasıl yapılır?

Ülkemizi düşündüğümüz zaman aklımıza gelen görüntülerden biri sokaklarda, cafelerde, marketlerde ve denize yakın yerlerde tepsi içinde satılan ışıl ışıl siyah midyelerdir.  Midyeler zarif bir biçimde dizilir, kabukları hafif aralıktır ve bu aralıktan içindeki baharatlı pilav, çamfıstığı ve kuşüzümü gözükür. Bu muhteşem görüntünün tadını çıkarabilmek için midye dolmanın nasıl yenmesi gerektiğini de bilmek gerekir. Üst kabuk koparılır, pilavın üzerine biraz limon sıkılır ve koparılan kabuk kaşık gibi kullanılarak pilav alınır. Canlı midyeleri açmak kolay değildir ancak pratik yaparsanız kuşkusuz ki kolay olacaktır. Midyelerin hafifçe ağzını açması için rahatlamaları gerekir. Bunun içinde midyeler sıcak suya batırılır. Daha sonra kabuklar arasındaki yassı kenara keskin bir bıçak sokulur ve yuvarlak uç kısmına kadar döndürülür. Kabuklar kaldırılarak nazikçe açılır ve pişirme öncesi geleneksel pirinç harcıyla doldurulur. Kabukları zeytinyağı ile parlatılarak sunulan midye dolmalar harika bir aperatiftir.

Malzemeler
150 gram pirinç
30 tane temizlenmiş ve tıraşlanmış midye
80 ml zeytin yağı ve ayçiçek yağı
1 tane ince doğranmış büyük soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı kekik
Bir tutam tuz
Su
İnce doğranmış maydanoz

Hazırlanışı
Demlendirme süresi: 10 dakika
Soğutma süresi: 1 saat
Pirinci geniş bir kaseye koyun ve soğuk suyla yıkayarak temizleyin.  Nişastayı akıtmak için su berrak olarak akana kadar pirinçleri yıkayın. Pirinçleri soğuk suda bırakın ve 10 dakika bekletin. Suyu boşaltın ve son kez durulayın.
Temizlenmiş midyeleri musluğun altında veya sıcak su dolu büyük bir kabın içinde yaklaşık 10 dakika bekletin.
Yağı tencerede ısıtın. Soğan, sarımsak, ve baharatları orta düşük sıcaklıkta yaklaşık 10 dakika kadar kavurun. Suyu süzülmüş pirinçleri de ekleyerek 2 dakika pişirin. Tuzunu dökün ve pirincin üstünü örtecek kadar soğuk su dökün. Karıştırın ve daha sonra kapağını kapatın. En düşük sıcaklıkta 15 dakika veya su emilene kadar pişirin.  Pirinci derin olmayan bir kaseye dökün, soğumaya bırakın.
Midyeleri hazırlamak için küçük keskin bir bıçak kullanın. Her midyeyi dar kısmından tutun. İki kabuk arasındaki geniş yere bıçağı sokun ve midyenin içindeki tüylü kısımları iyice temizleyin. Daha sonra nazik bir şekilde kabukları açın ve kırmamaya özen gösterin. Yapmanız gereken hafifçe açmaktır tamamen değil.
Önceki midye suyunu ölçü kabına dökün ve 500 ml olana kadar su ekleyin. Daha sonra bu suyu geniş bir tencereye koyun. Tencerenin içine kevgir yerleştirin. Her midyeyi pirinçle doldurun, kapakları sıkıştırarak kapatın ve ağız kısmını temizleyin. Midyeleri kevgire yerleştirin ve ıslak pişirme kağıdıyla kaplayın. Pişerken açılmalarını önlemek için üzerilerine tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 20 dakika pişmesini bekleyin.  Tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis etmeden önce en az bir saat buzdolabında bekletin.

Midye satarak ne kadar kazanırım?

500 adet midyeyi ortalama 40 TL gibi bir ücrete alabilirsiniz. Bunların temizlenmesi ve doldurulması için gerekli olan pirinç ve baharat gibi malzemeler de ortalama 10 TL tutmaktadır. 500 midyeyi her biri ortalama 40 kuruştan 2 günde sattığınızı düşünecek olursak 2 günlük kazancınız 50040krş = 200 TL olacaktır. Maliyeti düşersek 200-50=150 TL net kazancınız olacaktır. Böylece günlük 75 TL gibi net bir kazanç elde etmiş olursunuz.
Bence denemeye değer bir fikir. Sizce de öyle değil mi?

0 yorum:

Yorum Gönder

sayyac

Bizi Takip Edin

Sayfalar

Popüler Yayınlar

Yayınlar

Powered by İşsiz Fikirler. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Moderatörler

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *