Tüketicilerin, işletmelerin ve devletlerin çevrenin korunması ve sosyal sorumlulukla ilgili tutumları değişmeye başlamıştır. Günümüzde sürdürülebilir hizmetlere ve çevre dostu işlere karşı ciddi bir talep vardır. Girişimciler de kazanç elde etmek için çevreci işlere daha fazla odaklanmaya başlamıştır.
Yeşil pazar araştırma firması SPINS’in yayınladığı son verilere göre dünyada çevreci ve %70’i organik gıdalar alıyor. Doğal ve organik ürün satışlarında son yıllarda %12 ve %13’lük bir artış yaşanmıştır ve bu artış her geçen yıl artış göstermektedir.
Peki, girişimciler açısından bu ne anlama geliyor? Küçük ölçekli bir işletme açmak istiyorsanız ancak iş fikri bulmakta zorlanıyorsanız gelişmekte olan yeşil ve organik pazara girmek için bundan daha iyi bir zaman bulamazsınız. Bu pazarda bir sürü iş fırsatı olmasına rağmen gıda üretimi, çevre dostu taşımacılık ve sürdürülebilir binalar diğerlerine göre daha karlıdır.
Organik gıda satışı
Sürdürülebilir devrimin en büyük sonuçlarından biri doğal ve organik gıda tüketen insan sayısının artmasıdır. Yerli kaynaklardan sağlanan bu gıdalarda genetik yapısı değiştirilmiş maddeler yoktur. Ürünler büyük bir titizlikle toplanır ve üretilir.
Bu tür ürünlere olan tüketici talebi her geçen gün artmaktadır ve tüketiciler bu tür ürünler için fazlasını ödemeye razıdırlar. Yapılan araştırmalara göre doğal ve organik gıda satışından yıllık ortalama 700 milyon TL gelir elde edilmekte olup bu gelirin birçoğu Avrupa ülkelerine yapılan ihracattan elde edilmektedir.
Çevre dostu taşımacılık
Sürdürülebilir girişimlerin en önemli amaçlarından biri de karbon salınımını azaltmaktır. Karbon emisyon seviyesini düşürmek tüketicilerin ve işletmelerin önceliği haline gelmiştir. Bununla birlikte insanlar hala A noktasından B noktasına giderken birinci seçenek olarak arabaları tercih etmeye devam etmektedir.
Peki, küçük ölçekli işletmeler çevre dostu taşımacılıkla ilgili neler yapabilir? Çevre dostu taşımacılık firmaları açarak tüketicilerin alternatif taşımacılık şekilleri bulmalarına ve kişisel karbon salınımlarını azaltmalarına yardımcı olabilirler.
Başarılı girişimlerden biri Zipcar’dır. Ortak araba kullanımını teşvik eden bu girişiminin ülke çapındaki işletmelerde, üniversitelerde ve ortak alanlarda yerleri vardır.
Ortak araba kullanımına benzer fikirler arasında çevre dostu elektrikli bisiklet ve scooter bayilikleri de vardır.
Çevre dostu binalar
Tüketiciler ve diğerleri hayatlarını sürdürülebilir hale getirmenin ve etraflarındaki şeylerden faydalanmanın yollarını arıyor. Örneğin çevre dostu binalar istiyorlar veya evlerini ve binalarını çevreye uyumlu hale getiriyorlar.
Çevre dostu binalara olan talep her geçen gün artığından fiyatlar da yükselmektedir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre yeşil yapı belgesi olan evlerin değeri diğer evlere göre daha yüksektir.
Çevre dostu binalarla alakalı verebileceğiniz bir sürü hizmet vardır. Bu hizmetlerden bazıları: güneş paneli montajı, enerji verimliliği denetimi, serin çatı kaplaması, çevreci temizlik ve tamirat, verimli aydınlatma hizmetleri.
Küçük ölçekli işletme sahibi olmak isteyenler için farklı bir sürü iş fikri vardır. Ancak tüketicilerin para harcayacağı işlere yatırım yapmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Yani doğal ve organik gıda, çevre dostu taşımacılık ve sürdürülebilir binaları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.
0 yorum:
Yorum Gönder